Raportul mondial asupra dizabilitatii 2011

Cuvant inainte – Profesor Stephen W Hawking

Dizabilitatea nu trebuie să fie considerata ca un obstacol în calea succesului. Am avut boala neuronului motor, practic, toata viața mea de adult. Cu toate acestea, ea nu m-a împiedicat să am o carieră proeminenta în astrofizică și o viața de familie fericită.

Citind raportul mondial privind handicapul, mi se pare mult mai relevantă pentru propria mea experiență. Eu am beneficiat de accesul la îngrijiri medicale de primă clasă. Ingrijirea mea se bazează pe o echipă de asistenți personali care fac posibil pentru mine să trăiesc și să lucrez în confort și demnitate.

Casa mea și locul meu de muncă au fost concepute si proiectate sa fie accesibile pentru mine. Experți în informatică m-au sprijinit cu o comunicare asistată, un sistem și un sintetizator de vorbire, care îmi permit să compun prelegeri și lucrări, precum și de a comunica cu diferite segmente de public. Dar îmi dau seama că eu sunt foarte norocos, în multe feluri. Succesul meu în fizica teoretică m-a asigurat  si astfel am fost sprijinit să trăiesc o viață merituasa. Este foarte clar faptul că majoritatea persoanelor cu handicap în lume petrec un timp extrem de dificil cu supravietuirea de zi cu zi, să nu mai vorbim despre ocuparea forței de muncă și despre împlinirea personală.

Salut acest prim Raport mondial privind handicapul. Acest raport aduce o contribuție majoră la înțelegerea dizabilității și a impactului acesteia asupra indivizilor și societății. Acesta evidențiază diferitele bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilități – atitudinale, fizice și financiare. Abordarea acestor bariere este la îndemâna noastră.

De fapt, avem datoria morală de a elimina barierele din calea participării, precum și de a investi fonduri suficiente și expertiză pentru a debloca potențialul vast al persoanelor cu handicap. Guvernele din întreaga lume nu mai pot trece cu vederea sutele de milioane de persoane cu handicap, cărora li se refuză accesul la sănătate, reabilitare, sprijin, educație și ocuparea forței de muncă și care niciodată nu ar avea șansa să strălucească fara ajutor.

Raportul face recomandări pentru acțiune la nivel local, național și internațional.

Acesta va fi, prin urmare, un instrument extrem de important pentru factorii de decizie, cercetători, practicieni, avocați și voluntari implicati în proiecte destinate persoanelor cu dizabilitati. Este speranța mea că, începând cu Convenția privind drepturile Persoanele cu handicap, și acum prin publicarea raportului mondial privind handicapul, acest secol va marca un punct de cotitură pentru incluziunea persoanelor cu handicap în viața societăților lor.

Sursa : https://www.unicef.org/protection/World_report_on_disability_eng.pdf